تونر کارتریج چیست؟
اگر برای شما نیز این پرسش پیش آمده است که تونر کارتریج چیست و در چه دستگاهی کاربرد دارد می توانید با خواندن این مطلب به پاسخ این پرسش دست یابید. برای شروع بد نیست بدانید که تونر کارتریج یکی از مواد مصرفی پرینترهای لیزری است. تونر در واقع همان پودری است که در درون کارتریج قرار می گیرد و پرینتر با استفاده از آن، به چاپ اسناد می پردازد.
پودر تونر از ترکیب خشک مواد پلاستیکی، کربن، اکسید آهن، مواد پلی استر و مواد سیاه یا سایر رنگ دهنده هایی که سبب ایجاد تصویر واقعی روی کاغذ میشوند، تشکیل یافته است. در چاپگرهای «لیزری» انتقال دستور چاپ روی کاغذ، بوسیله پودر یا همان تونر و بوسیله درام کارتریج انجام میشود.
تونر توسط قطعه درام -که به روش الکترواستاتیکی شارژ شده- منتقل میشود و طی فرآیند چاپ، توسط رولرهای داغشده به کاغذ میچسبد. مقداری از تونر کارتریج پس از چاپ، روی درام باقی میماند. این تونر سوخته باید قبل از داغ شدن تونر جدید از درام پاک شود. در واقع تونر در پرینتر لیزری نقشی مانند جوهر در پرینتر جوهری دارد و کارتریج تونر نقشی مشابه کارتریج جوهر را ایفا میکند.
زمان شارژ تونر کارتریج
معمولاً تمامی پرینترها پیش از اتمام کارتریج پیامی مبنی بر این وضعیت را برای کاربر به نمایش میگذارند. در سازمان ها و ادارات که استفاده از این دستگاه زیاد است عموماً خشک شدن کارتریج پس از چند ساعت اتفاق می افتاد لیکن در مصارف خانگی زمان اتمام کارتریج حدود چند هفته (بسته به میزان استفاده از دستگاه) طول خواهد کشید. آنچه که کاربر در این میان می بایست به آن توجه کند تعویض کارتریج بلافاصله پس از دریافت پیام است. کاربران گرامی توجه داشته باشند که تا زمان کم رنگ شدن یا متوقف شدن چاپ، کارتریج جدید را نصب ننمایند.
پیشنهاد می شود با مشاهده اولین پیغام خطا، یکبار کارتریج را خارج کرده و پس از تکان دادن، مجدداً در جای خود قرار دهید. این کار برای شما امکان چاپ حداقل ۱۰۰ کاغذ دیگر را فراهم می کند. در صورتی که پس از این کار، مجدداً پیغام خطا را مشاهده گردید، می بایست جهت شارژ کارتریج اقدام نمایید. بهتر است از تونر کارتریج های با کیفیت جهت این کار استفاده کنید تا به عمر مفید دستگاه بیافزایید و سطح کیفی چاپ دستگاه خود را ارتقاء دهید.
آموزش شارژ تونر کارتریج
ابزار مورد نیاز جهت پر کردن کارتریج عبارتند از: یک عدد چهار سو کوتاه و قیف کاغذی یا پلاستیکی.
برای شروع توصیه می شود زیر کارتریج سفره یک بار مصرف یا روزنامه پهن کنید و سعی کنید از ماسک استفاده کنید؛ چرا که بوی تونر و استشمام آن برای سلامتی انسان مضر است.
تونر کارتریج را پیش از استفاده، به خوبی تکان دهید. با این کار، تونر حالت مایع خود را بازیافته و به راحتی به کارتریج منتقل می شود.
در مرحله بعد می توانید پیچ های کارتریج که در کنار آن قرار گرفته اند را باز کنید. با باز کردن قاب کناری درام که میله آبی رنگ یا سبز رنگ است دیده خواهد شد. (نکته: از تابش نور به این فلز (درام) حتی الامکان جلوگیری کنید زیرا که دریافت نور توسط این فلز به آن آسیب وارد خواهد کرد).
پس از درام میله مشکی رنگی را مشاهده خواهید کرد که توسط دستگاه پرینتر برای چاپ پر از تونر میشود و کار انتقال را روی درام برعهده دارد. کمی درام را از روی چرخدنده سفید کناری بلند کنید تا مخزن را بتوانید از طریق قیف پر از تونر کنید.
مقداری تونر قابل انتقال به کارتریج حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم است. انتقال تونر کمتر از این میزان آسیبی به کارتریج وارد نمی کند اما وارد کردن تونری بیشتر از این میزان سبب سرریز شدن می گردد.
در صورت وجود پمپ باد، توصیه می شود ابتدا کارتریج را با پارچه بدون پرزی پاک کنید وسپس از فاصله دور، فشار باد را تنظیم تا گرد تونر از اطراف کارتریج دور شود.
اگر بار سوم است که کارتریج را شارژ میکنید نیاز است که درام نیز تعویض شود. این قطعه مصرفی است و باعث میشود با تعویض درام کیفیت بهتری در چاپ داشته باشید.
عناصر تشکیل دهنده پودر تونر:
تونر، پودری خاص با فشردگی و غلظت زیاد است. تونر در شارژ کارتریجِ پرینترهای لیزریِ رنگی و سیاه و سفید به کار می رود. تونر در پرینترهای لیزریِ رنگی عبارت از مشکی، آبی، زرد و قرمز است. ترکیبات تشکیل دهندهی تونر در محصولات هر شرکت و کارخانهی سازندهی آن میتواند متفاوت باشد. از طرف دیگر باید توجه داشت که در هر پرینتری نمیتوان از هر نوع تونری استفاده کرد، اما در یک نگاه کلی ترکیبات اصلی پودر تونر شامل: پودر کربن، پلیمرهای خاص ، پلیاستر، رزین و اکسیدآهن میباشد که پودر کربن بیشترین مادهی تشکیلدهندهی آن است.
نکتهی مهم در کیفیت پودر تونر، کوچک بودن ذرات تشکیل دهندهی آن میباشد. هر قدر ذرات پودر تونر کوچکتر باشند کیفیت چاپ بهتر خواهد بود، به همین دلیل کارخانههای سازندهی تونر، برای افزایش کیفیت چاپ، ذرات تونرِ تولیدی خود را از ۱۶ میکرون به حدود 8 میکرون رساندهاند. اساس این شیوه بر روش “امولاسیون” emulasion استوار است.
تولیدکنندگان اصلی، تونر را در درون کارترج دستگاه به فروش میرسانند، اما تولیدکنندگان فرعی آن را در بطریها و بستههای متفاوت از 45 گرمی تا 10 کیلویی عرضه میکنند. شارژ تونر خود مبحث جداگانهای است و نیاز به دانستن فرمول دقیق هر یک از تونرها و آگاهی از کارتریج مخصوص آن تونر را دارد.
محفظه ای که در آن پودر (تونر)، یا جوهر چاپ نگهداری میگردد “کارتریج” نام دارد. در پرینترهای لیزری از کارتریج تونر استفاده میشود. یک کارتریج پرینترِ لیزری از دو قسمت اصلی تشکیل شده است:
تونر (پودر)
درام
در پرینترهای لیزری انتقال دستورات چاپ از پرینتر به سطح کاغذ توسط این دو قسمت انجام میشود. ترکیب قرار گرفتن این دو قطعه در پرینترهای مختلف میتواند به صورت پهلوی هم و یا مجزّا باشد که در پرینترهای لیزریِ سیاه و سفید، تونر و درام اکثراً پهلوی هم هستند.
لازم است در هنگام خرید، استفاده و نگهداری از تونرِ پرینترهای لیزری، نکاتی را در نظر داشته باشید که در اینجا به مهمترین آن ها اشاره میکنیم:
تونر یک مادهی سمی محسوب می شود و تا 30 مادهی شیمیایی در آن قابل تشخیص است.
بزرگی هر ذرهی تونر 2/. میکرون است و میتواند تا 6 ساعت در هوا معلق بماند، بهتر است بدانید که حتی جارو برقی های قوی خانگی نیز قادر نیستند ذرات کوچکتر از 10/. میکرون را جذب کنند!
اگر تونر به پوست دست و یا به لباستان چسبید آن را فقط با آب سرد بشویید و به هیچ عنوان برای شستن تونر از آب گرم استفاده نکنید در غیر این صورت باعث جذب بیشتر آن، به محل تماس میشوید.
اگر دستتان به تونر ذوب شده خورد، باید آن را به وسیلهی حلال، پاک کنید. اثر برخورد تونر ذوب شده با لباس و پارچه به سختی پاک میشود.
تنفس زیاد مادهی کربن موجود در تونر به مدت 15 الی 20 سال باعث بروز بیماریهای ریوی خواهد شد.
عمر مفید یک ذرهی تونر در یک اتاق بدون رطوبت یک سال تمام است!
شارژ کردن کارتریج با تونر غیر اصل، موجب کیفیت بد چاپ و حتی آسب دیدن پرینترتان خواهد شد. این تونر ها توسط بهترین تکنیسن های تعمیرات ماشین های اداری تست شده است.
قبل از شارژ کارتریج تونر، تمیز کردن آن باعث کارکرد بهتر تونر میشود. در این مورد برحسب دستورالعمل و یا نظر متخصصان پرینتر میتوانید از وسایل ایجاد کنندهی جریان هوا و یا خلاء برای تمیز کردن تونر استفاده کنید.
حتی در پودر تونرهای رنگیِ اورجینال نیز، به دلیل عدم وجود حالت مغناطیسی، تا حدی ریزش مشاهده میشود.
اگر پودر تونر مورد استفادهی شما باکیفیت باشد، سیاهی و تو در تویی بیش از حد بر روی صفحهی پرینت گرفته شده مشاهده نخواهد شد. ضخامت حروفی که با پودر تونرِ با کیفیت چاپ شده باشد باید برابر با 5.5 میکرون باشد.
در برخی از کارتریجهای تونردار وجود چیپست” (Chip) علاوه بر علت معمولی آن، در تنظیم کالیبراسیون رنگ کارتریج جدید نیز تأثیرگذار است.